Ruoohonjuuritasolta ei korkealta tipu

Aktiivimalli ei toimi.

 Aamun uutisantia. Nyt on näköjään yritäjätkin nähneet aktiivimallin toimimattomuuden työllistäjänä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvät ihmiset, muistuttaisin jälleen, että meillä on ollut tarjolla 8.1.2018 lähtien parempi työttömien aktivointiin ja heikentyvän huoltosuhteen korjaamiseen suunniteltu aktiivimalli - "Aidosti palkitseva aktiivimalli" - jossa sanotaan, että:

- -"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet."- -

Näytetään valtiovallalle, miten työttömien ja ikäihmisten asioita tulisi maassamme kokonaistaloudellisesti järkevällä tavalla hoitaa ja kerätään se 50 000 allekirjoitusta! Mehän olemme jo kerran aktiivimallin kohdalla näyttäneet kyntemme, kun saimme kasaan jopa yli 140 000 allekirjoitusta!

Allekirjoita kansalaisaloite täällä (tällä hetkellä kasassa vajaat 3500 allekirjoitusta):

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Laitanpa linkin asiaa koskevaan Suomenmaan uutiseen, että se olisi mahdollisimman myönteinen hallitukselle. Mielenkiintoista että puhutaan kymmenestätuhannesta työpaikasta vaikka ani harva yritys sanoo hyötyneensä mallista. Tuo kymmenen tuhatta lienee luku jonka verran ihmisiä on työllistetty mallin voimasaoloaikana riippumatta siitä mitä kautta se on tapahtunut.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/37...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miksei niille työnantajille sitten esitetä sitä kysymystä että mikä ihme se sitten toimisi, että kaikki pääsisivät töihin.

Työnantajat tietäisivät sen asian ihan varmasti.
Eri asia sitten on että uskaltaisivatko ne sanoa ääneen sen minkä tietää.

No, minäpä uskallan sen sanoa.
Työllisyyttä edistettäisiin parhaiten sillä tavalla kun työnantaja saisi järjestää oman näkemyksensä mukaan kullekkin työntekijälle hänelle parhaalla mahdollisella tavalla sopivan työn ja saisi maksaa siitä työstä sellaisen palkan joka vastaa työn vaikeutta ja työn tuottavuutta.

Tällä tavalla saataisiin työllistettyä jopa kaikki halukkaat ja kynnelle kykenevät eläkeläisetkin, eikä ikääntyviä eläkeläisiä tarvitsisi potkia pihalle, eikä nuoria työntekijöitä tarvitsisi hylkiä heidän kokemattomuutensa ja osaamattomuutensa takia.

Jos terve työikäinen ei tälläkän tavalla saa hankituksi sellaista työtä jolla hänen elämänsä olisi turvattu, valtiovallan pitää tietenkin tulla sitten apuun vaikkapa negatiivisen tuloveron muodossa.

Jos tämä malli toteutettaisiin, työpaikoille ilmaantuisi nopeaan tahtiin uudenlaisia työpaikkoja, tulisi töitä joissa vaatimustaso ei olisi kenellekkään työn hakijalle ylivoimainen, työttömyyttä ei siis käytännön tasolla tarvittaisi.

Jos työnantaja tarvitsee uutta työntekijää johonkin korkean palkkatason stressihommiin tai ruumiinkuntoa vaativiin ryskähommiin, ei hänen tarvitsisi tehdä valintaa työttömien joukosta, vaan matalamman vaatimustason työtä tekevien joukosta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Taas kerran tuo verohelpotus. Mitä se on tuo negatiivinen verotus? Onko se niin, että niiden joiden työtulo ei yllä valtiontuloverotuksen piiriin, heille pitäisi valtion maksaa, jotta ihminen pysyisi työkykyisenä ja jonkin asteisena kuluttajana?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onko se niin, että niiden joiden työtulo ei yllä valtiontuloverotuksen piiriin, heille pitäisi valtion maksaa, jotta ihminen pysyisi työkykyisenä ja jonkin asteisena kuluttajana?"

Sanotaan nyt vaikka niin että työnantaja kyllä palkkaa henkilön joka pystyy sellaiseen minimipalkan edellyttämään työpanokseen, mutta jos työpanos ei työnantajan arvion mukaan vastaa tätä minimipalkkaa, niin ei sitä työpaikkaa myöskään tarjota, eikä sitä silloin ole.

Kysynnän ja tarjonnan laki pätee myös sillä tavalla että jos ei ole tarjontaa matalapalkkaisten töiden tekemiselle, niin niitä työpaikoja ei myöskään ole olemassa, Jos tarjontaa niihin töihin olisi, löytyisi myös työpaikkoja.

Tietenkin tässä pitää ottaa huomioon että työnantajat erehtyvät ihmisten työpanosten suhteen, työpanos arvioidaan pärstäkertoimen perusteella, mutta valitettavasti muuta mittaria työpanokselle ei voi olla kuin työnantajan arvio. Toinen mahdollisuus olisi tietenkin se että vaikkapa ammattiliitto kävisi mittaamassa ja arvioimassa työn tuottavuutta, mutta olisivatko ne mittaukset puolueettomia?

Tietenkin työntekijällä pitää olla oikeus olla ottamatta työtä vastaan, jos tyytyy pienempään korvaukseen ja sohvalla makuu tai muut harrastukset tuntuvat mukavammilta kuin työn tekeminen.

Yhteiskunnan kannalta olisi tietenkin parempi jos kaikki olisivat mahdollisuuksien mukaan jossain työn syrjässä kiinni. Ne jotka eivät pysty ryskätöihin, eikä stressihommiin, tekisivät sitten helpompia töitä pienemmillä palkoilla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Huolimatta hallituksen tehottomista poliittisista toimista 10.000 on kuitenkin oma-aloitteisesti työllistynyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Huolimatta hallituksen tehottomista poliittisista toimista 10.000 on kuitenkin oma-aloitteisesti työllistynyt."

Johtunee siitä että niitä hyvin palkattuja stressihommia ja ryskätöitä on nyt löytynyt se 10 000 kappaletta.

Niitä pienemmän tuottavuuden työppaikkoja ei valitettavasti ole tarjolla riittävästi, tai ei ollenkaan, jotta kaikki halukkaat voisivat työllistyä.

Pekka Iiskonmaki

Työmarkkinoilla pitää olla kysynnän ja tarjonnan laki.

Palkat joustaa, mutta minimipalkka 1300 euroa ilman veroja.

Tuöttömyyskorvaus kaikille sama. Eli 500 euroa kuukaudessa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#6
Tuo kai tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan osaltaan tulisi huolehtia siitä , että ihminen tulisi ruokittua ja asutettua? Se taas tietäisi valtiolle ja kunnille veroeurojen haalimista? Keltä tai mistä ne kerättäisiin?

Pekka Iiskonmaki

#8
Suomen potentiaali on aivan toista luokkaa kuin Viron. Virossa se toimii ja valtio on velaton.

Kukaan ei näe nälkää ja kaikilla on katto päänsä päällä.

Suurin olgelma olisi suomalaisten nopea rikastuminen ja se ei vasureille sovi.

Viron ongelma on työvoimapula.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Suurin olgelma olisi suomalaisten nopea rikastuminen ja se ei vasureille sovi."

Vasurit näkee sen sillä tavalla että Suomen rikastuminen on oikeistopopulistinen termi joka tarkoittaa Suomen rikkaiden herrojen rikastuttamista pienituloisten köyhien kustannuksella.

Kun työstä ei enää tarvitse maksaa palkkaa, eikä tuloista tarvitse enää maksaa veroja, niin mitäs muuta se voi olla kuin että rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.

Marx sen sanoi jo 200 vuotta sitten. Se on porvarillisen politiikan päämäärä.
Onneksi sitä politiikkaa ei ole voitu ihan häiriöttömästi toteuttaa näinä kahtena satana vuotena.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
No nyt ymmärrän miksi sveitsiläiset on niin köyhiä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #10

Mie utelin mistä tai keneltä ne tarvittavat veroeurot kerättäisiin. Virolaisilta?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Ennen kuin kirjoittaa plogia kannattaa perehtyä aiheeseen, josta kirjoittaa.

Eesti vabariigi valitsus kiitis kolmapäeval heaks 2018.

Aasta riigieelarve, mille tuludeks prognoositakse 10,33 miljardit eurot ning kuludeks 10,58 miljardit eurot

https://www.err.ee/632882/graafik-2018-aasta-riigi...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuo kai tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan osaltaan tulisi huolehtia siitä , että ihminen tulisi ruokittua ja asutettua?"

Näinhän menetellään jokatapauksessa ja jostain ne rahat nytkin haalitaan, ne rahat on pois niiltä jotka jotain ansaitsevat ja jotka tekee leipänsä eteen jotain työtäkin.

Toki se raha mitä työttömyydestä maksetaan työttömille on osin pois myös eläkkeistä ja sairaslomakorvauksista, homekoulujen korjaamisesta, maanteiden kuoppien korjaamisesta, poliisien määrärahoista, puolustusvoimien tarpeista, kehitysavusta, luonnonsuojelusta , vanhusten hoidosta, yritystyista ja kaikesta muustakin toiminnasta mitä valtio harrastaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kauhealla kiireellä ja monella suulla on riennetty julistamaan, että aktiivimalli ei toimi. Vaikutuksia tosin ei ole nähty. Joskus loppuvuodesta alkaa olla jonkinlaista tietoa mielipiteiden pohjaksikin.

Pekka Iiskonmaki

#13
Punajargoni on saastuttanut koko Suomen.

Persuista on joku viisas todennut; että persut on työväenpuolue ilman sosialismia.

Sellaista puolueta Suomen duunarit tarvitsevat.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

13#
Tuon perusteella mielestäsi suomalaiset yrittäjät ovat "punaisia"?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#15
Tarkoitin kommentillani Pekan mielipidettä

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Työllisyys kuulemma parantunut mutta kas kas tehtyjen työtuntien määrä on laskenut!
https://www.stat.fi/til/tyti/2018/03/tyti_2018_03_...

Pekka Pylkkönen

Kausitasoitettuna työtunteja tuli joku 12 miljoonaa lisää. Lisäksi pitää vielä nähdä paljon muitakin tilastoja, sillä nousukaudella esimerkiksi sairauslomat lisääntyvät.

Toimituksen poiminnat