Ruoohonjuuritasolta ei korkealta tipu

Pienituloisen verotus

Kattelen just eduskunnan kyselytuntia. Ne puhuvat alle 1400 e verotuksesta. Jotkut näkevät ratkaisuksi(Orpo mukaan lukien) heidän verotuksen helpottamisen. Kysymys onkin, miten? Käsittääkseni (oma kokemus vähän suuremmastakin) tuon tasoisesta tulosta ei mene valtionveroa?  Onko puheet verohelpotuksesta puppua? Minä ikäihmisenä (78v.) olen ainakin tippunut kärryiltä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Se lienee tarkoituskin; Että pienituloiset tippuvat kärryiltä, jos ovat siellä koskaan olleetkaan. Kunnallisvero on tasavero ja niin lienee myös tulevan maakuntavero, eli sitä saamme maksaa me pieneläkeläisetkin tasa arvon vuoksi yhtä paljon kuin rikkaat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Et sinä ole mistään kärryiltä tippunut. Valtion tuloveroraja henkilöverotuksessa lienee jossain 1300 euron tietämillä, ehkä mainittu 1400€. Valtionveron helpottaminen ei siis koskisi ollenkaan sitä pienempiä tuloja.

Kunnallisveroon pienituloisille tehtäviä vähennyksiä voitaisiin korottaa, mutta se taas kiristäisi kuntien taloutta entisestään. Jos tämä haluttaisiin välttää, pitäisi valtionapuja kunnille korottaa vastaavasti. Hallituksen tähän astisen politiikan perusteella tätä on turha odottaa, koska suunta valtionapujen kohdalla on ollut päin vastainen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#2 Tuure
Onko tämä nykyinen kuristajahallitus tehnyt jotain korjauksia valtion tuloverotukseen? Minun tuloistani (työeläke brutto 1898 e) v.2017 ei ilmoituksen mukaan mennyt valtiontuloveroa. Muita tuloja ei ollut. Sain palautusta 90e. Kuntaveroa meni kylläkin ja sairausmaksuja ynnä ylevero.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Katsoitko varmasti oikein? Minulla on pienempi eläke ja silti valtio vei viime vuonna pari tuhatlappusta tuloistani. Sivutuloina saamillani muutamalla satasella kokouspalkkioita ei ole tässä asiassa merkitystä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Sairasvakuutusmaksuja maksavat kaikki niin työssäkäyvät kuin eläkeläisetkin. Työaikanani sairaspoissaoloja oli pari kertaa koko työurani aikana. Nyt yli 70-kymppisenä eläkeaikana on ollut jo useampia kertoja. Tasapuolisesti maksan yli 4 kertaa enemmän sairasvakuutusmaksuja kuin jatkuvaa hoitoa tarvitseva pieneläkeläinen mieheni.
Pahinta on eläkeläisten taitettu indeksi, jossa eläkkeet eivät kasva kuten elinkustannukset.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#4 Tuure
Täyty ihan tarkastaa toi verotuspäätös.
-pääomatulojen tulovero 0,75
-kunnallisvero 3886,84
-kirkollisvero 204,57
-sair.vak.shoitomaksu 296,63
-ylevero 143,00

yhteensä verot ja maksut 4531,79

Ei ainakaan minulta ole peritty valtiontuloveroa 22 587,72:n eläketulosta.

Laitoin tämän "selvityksen" ihan sen vuoksi, kun tästä näyttää olevan valtiovarainministerikin arvailujen tiellä. Puhuessaan pienituloisten tuloverohelpotuksesta. Tarkoituksella tai tietämättömyyttään?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt en voi sanoa muuta kuin että paremman osaajan katsottavaksi päätös menee. Edellisvuotinen näytti olevan siltä osin ok.

Poliitikot puhuvat yleisölle verohelpotuksista kun se on niin tunteisiin käyvä aihe ja sillä saa sympatiapisteitä. Parempiosainen väestönosa ei edes kannata pienituloisten verohelpotuksia, koska syntyvä aukko jäisi heidän maksettavakseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vero.fi:stä löytyi tämän vuoden verotusta koskeva taulukko. Alaraja näyttäisi nyt olevan 1430 euron kuukausitulon tienoilla.

Verotettava ansiotulo,
Vero alarajan kohdalla,
euroa Vero alarajan ylittävästä tulon osasta, %
17 200–25 700 8,00€ 6,00
25 700–42 400 518,00€ 17,25
42 400–74 200 3 398,75€ 21,25
74 200– 10 156,25€ 31,25

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ihan kuriositeettina hieman aiheen vierestä, mutta silti aiheesta:

Olen itse sitä ikäsukupolvea, että eläkeikä olisi Suomessa varmaan 70 vuoden hujakoilla jatkossa. Eläkemaksuja on oma ikäsukupolveni saanut kyllä maksaa koko ikänsä töissä ollessaan, mutta kertymiä on laskettu kait vasta 23-vuotiaasta lähtien(?).

Noh...eläkekertymät ja -maksut etenevät sillä tavalla, että nykyiset eläkesukupolvet, eivät ole välttämättä edes maksaneet sitä eläkkeen määrää mitä saavat rahana eläkkeellä ollessaan. He saavat ns. ansiotonta etua. Vastaavasta taas meidän ikäsukupolvet jota itsekin edustan, eivät saa Suomessa sitä rahaa eläkkeinä mitä maksavat työuransa aikana.

Oikeasti on siis sellainen tilanne, että lapset ovat köyhempiä kuin vanhempansa. Jos mietitään jo pelkästään sitä, että nykysukupolvet ovat töissä 10-20 vuotta pidempään kuin nykyiset eläkkeellä olevat, tulee eroa melkoisesti.

Käytännössä nykyisten työiässä olevien sukupolvien ja nuorempien, kannattaa sijoittaa rahaa jos pystyvät vakaisiin tuottaviin kohteisiin ja hankkia eläkevaransa sitä kautta. Eläkkeisiin menevät rahat nimittäin siirtyvät nykyisille ja pian eläköityville todella suurille ikäpolville ja nykyiset eläkkeenmaksajat kustantavat koko lystin saamatta itse samaa eläketasoa kuin nykyiset.

Reilua?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Työnantajani maksoivat minusta eläkemaksuja siitä asti kun 15-vuotiaana työt aloitin. Kun sitten koitti aika työeläkkeen, niin kappas vain, noista työsuhteista ei ollut kertynyt senttiäkään eläkettä. Työsuhteet kun olivat olleet liian lyhyitä, vaikka olin LEL-maksujen piirissä, siis lyhytaikaisten työsuhteiden eläkejärjestelmässä. Kaiken lisäksi olin ollut liian nuori, mikä päätös oli taannnehtiva.

Noina aikoina tein lähes säännöllisesti 10 - 14 tunnin työpäiviä, joten aika paljon olen raatanut jonkun muun eläkkeiden hyväksi. En tosin tiedä kenen.

Joten ei kaikki aina ole putkeen mennyt meillä vanhemmillakaan ikäluokilla. Ymmärrän kyllä että nuoremmat päät punaisina valittavat omista tulevista eläkkeistään, mutta valitettavan usein aika puutteellisin tiedoin.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

"Ymmärrän kyllä että nuoremmat päät punaisina valittavat omista tulevista eläkkeistään, mutta valitettavan usein aika puutteellisin tiedoin."

Suuret ikäluokat ovat tai jäävät pian eläkkeelle. Pienemmät ikäluokat ja heidän eläkemaksut nykyisillä työttömyysprosenteilla sekä eläkeyhtiöiden tuottotavoite prosenteilla ei riitä kattamaan jatkossa eläkemenoja suurille ikäluokille.

Sitä sopii sitten jatkossa miettiä, että mistä ne rahat otetaan tuleville eläkesukupolville. Varmaan eläkkeitä pienentämällä, eläkeikää nostamalla sekä eläkemaksuja korottaen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vähän samalla tavalla kävi minullekin. Kun kouluttauduin aikuisiällä kaksi kertaa uuteen ammattiin, niin ne pätkät vuosista mitä jäi työhistoriaan eivät tuloiltaan riittäneet eläkekertymään. Pätkätöitä ei kelpuutettu muutenkaan kuten jo totesit. Yhteenlaskettuna toistakymmentä vuotta ilman euronkaan kertymää eläkkeeseen, josta ehkä vuoden verran työttömänä työnhakijana.

Kumma myytti nuo suurten ikäluokkien hyvät edut. Eivät ne sitä yleisesti olleet, eläkekertymäjärjestelmä oli rakennettu vain virkamiehiä ja teollisuuden sekä kaupan vakituisia työsuhteita varten.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #15

"Kumma myytti nuo suurten ikäluokkien hyvät edut. Eivät ne sitä yleisesti olleet, eläkekertymäjärjestelmä oli rakennettu vain virkamiehiä ja teollisuuden sekä kaupan vakituisia työsuhteita varten."

Minä en puhu sinänsä "hyvistä eduista" vaan siitä, että nykyiset vanhemmat ikäluokat saavat paremmat ja suuremmat edut kuin tulevat, nykyisin nuoret ikäluokat.

Se mihin raha menee ja missä se makaa sekä kuka hyötyy eniten, onkin toinen asia.

Itse suosittelen ihan suoraan kaikille ikäluokille sitä, että sijoittaa säästöt johonkin joka tuottaa sekä sitä kautta maksaa itse oman eläkkeensä. Eläkejärjestelmän varaan ei kannata laskea, olkoon se TEL tai YEL tai mitä niitä onkaan Suomessa nykyisin.

Sitten on myös ihan eri asia se, että voidaanko edes olettaa, että eläkkeellä ollessa on saman verran käytössä rahaa kuin töissä ollessa sekä jatkaa samalla elämisen tasolla kuin ennenkin? Minusta se vaatii ihmisiltä kykyä ennakoida tulevaa ja pyrkiä hankkimaan velaton asunto ennen eläkeikää.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vielä tuosta verotuksesta.
Minulle on verottaja laskenut verotettavaksi ansiotuloksi valtionverotuksessa 14804,25e. Koska eläketulovähennys 22587e brutosta valtionverotuksessa oli 7783,47e.
Tästä voi päätellä, että 14804 jaettuna 12:lla antaa kk 1234 e.
Valtion veroahan alkaisi mennä, jos verotettava tulo olisi yli 17200e/vuosi. Eli 1433e/kk. Joten minä voin vielä hengittää rauhassa tuon valtionveron kanssa. Ellei valtaa pitävät herrat sitten toisin päätä. Onhan minullakin kuulemma jonniinlaista valtaa äänivallan myötä. Tosin pelkkiin toiveisiin kärittynä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#12 Teukka

Tietysti valtionveroakin alkaisi mennä, jos alkaisin tehdä ansiotulotyötä. Fysiikan puolesta onnistuisi kyllä, mutta tuon "yläkerran" kunto on arvoitus nykyaikaisen elämän rytmiin sopeutumisen kanssa. Toisaalta ihan oikeesti en kehtaa. Olen oppinut laiskaksi. Seinästä saa "tuohta" ilman isoja ponnistelujakin.

Toimituksen poiminnat